Dacă eşti ca mine, mereu în căutarea celeui mai bun raport preţ/performanţă, frumos dar şi util, atunci o zi de vineri plină din belşug cu „reduceri” şi reduceri, este ziua perfectă pentru researching!
Şi te trezeşti în ziua de luni a săptămânii cu vinerea neagră, cum că ţi-a fost stornata suma de pe vechiul laptop (ce a fost trimis în service pentru soluţionare cu o lună în urmă) în cont. Şi? Care îţi sunt opţiunile? Ai vrea să cauţi singur, dar timpul relativ scurt nu-ţi permite. Ai vrea să vezi ofertele, însă nu dispui de un alt device. Deci? Cel mai repede alegi să suni ori un prieten tehnic ori apelezi la mine. Iar de aici ecuaţia devine simplă!
Există un anumit set de întrebări pe care îl adresez fiecăruia ce se regăseşte în căutarea unui nou device, fie el smartphone, smart TV, tableta, desktop sau laptop.
Care este bugetul maxim în care vrei să te încadrezi?
La ce vrei să foloseşti sistemul de calcul? Dacă lucrezi în special cu programe specifice sau profesionale, specifică-le.
Deţii alte componente/dispozitive pe care ai vrea să le foloseşti cu acest sistem? Dacă da, spune-mi câte ceva despre fiecare. (Ex: model, brand etc.)
Ai nevoie şi de alte dispozitive de intrare/ieşire (tastatura, mouse, mouse pad, boxe, căşti)?Acum că am stabilit minimum necesar, să trecem la recomandare! Presupunem următorul scenariu:
1.900 RON suma disponibilă, te interesează un laptop pentru portabilitate, acces rapid la informaţii şi care să poată rula video-uri în format .mkv, 1080p, 60FPS; să nu se încingă, să fie silenţios şi să dispună şi de stocare externă;
Având în vedere arhitectura actuală de procesoare Intel, un procesor Core i3 poate face mai multe decât este necesar. Însă, familia diversificată de brand-uri şi configuraţii îţi pot produce unele bătăi de cap. Spre exemplu, la ce poţi renunţa pentru a dispune de un display anti-glare; în detrimetrul cărui feature alegi SSD-ul.
Cu astfel de întrebări se loveşte orice IT Professional în procesul de recomandare. Dar discutând şi stabilind alături de persoana ce va utiliza device-ul, recomandarea îşi găseşte sursa.
Ziua de miercuri oferă o marjă de produse pe care doreşti să le urmăreşti preţul. Deja ai în vedere toate posibilităţi, ştii ce îşi doreşte persoana respectivă. Nu rămâne decât să aştepţi startul reducerilor şi să plasezi comanda.
Ai următoarele posibilităţi:
Cu riscul de a se încălzi şi consuma mai multe resurse, alegi un model ce dispune de o placă video dedicată;
Alegi să eviţi modelele ce au placă video dedicată pentru a menţine silenţiozitatea şi temperaturile scăzute;
Alegi un model peste bugetul disponibil care să faciliteze accesul extrem de uşor la sloturile de RAM cât şi a interfatei SATA (pentru upgrade);
Astfel, alegi varianta trei, bineînţeles! Şi speri că reducerea să fie substanţială. Modelul de laptop pe care am reuşit să-l strecor în coş de Black Friday este un Lenovo Business B50-80. Am ales modelul de la Lenovo pentru:
- Core i5 5200U – 2 nuclee cu 4 fire de execuţie şi un turbo frequency de 2.7GHz
- HD Graphics 5500 parte integrată a lui Core i5, ce este similar cu performanţele a unui GeForce 820M de la nVidia
- Două sloturi de RAM
- Acces extrem de uşor (două şuruburi) la sloturile RAM cât şi SATA
- Cititor de amprentă (categoria business) ce poate fi util în mai multe situaţii decât pentru securizare
- Baterie detaşabilă şi opţiunea de a schimba cu alta de-o capacitate electrică mai mare
- Au şi tehnicienii IBM un cuvânt de spus (quality approved)