Folositi in special in condimentarea mancarurile mexicane, ardeii chili au, dincolo de aroma puternica, si multe secrete. Sunt recomandati in dietele de slabire, mentin inima sanatoasa, scad colesterolul si, cu toate ca pare de-a dreptul imposibil, vindeca organismul afectat de cancer.
Cresc rata metabolismului
Contin o substanta care maresc rata metabolismul si ajuta astfel la pierderea in greutate, prin capacitatea organismului de a arde mai usor depozitele de grasimi. Asa ca, daca vrei sa scapi de cateva kilograme in plus, condimenteaza-ti mancarea cu ardei chili.
Remediu pentru picioare reci
Daca esti o persoana friguroasa, consuma ardei chili sau adauga cateva bucatele de ardei (maruntiti) in pantofi. Senzatia de caldura nu va intarzia sa apara. Totul se datoreaza capacitati ardeilor iuti de a creste fluxul sanguin, actiune care este resimtita prin senzatia de caldura, atat de placuta.
Leac pentru migrene
Migrenele sunt jenante, te iau prin suprindere, iti strica dispozitia. Totusi, ardeii iuti poti fi buni si la altceva decat la condimentarea mancarii. Astfel, ardeii inhiba un neurotransmitator numit substanta P, acesta transmite durerea si, acolo unde neutotransmitatorul este oprit, durerile sunt stopate. Este valabil pentru migrene si durerile provocate de sinuzita.
Capsaicina, substanta care inhiba neurotransmitatorul, substanta P, este responsabila totodata si de prevenirea inflamatiei.
Distruge celulele canceroase
Capsaicina din ardei are si proprietati anticancerigene. Cancerul de prostata da inapoi daca se consuma ardei chili. Capsaicina este aceea care isi merita laudele, ea determina celulele canceroase sa se omoare intre ele, astfel dispare tumora.
Scade tensiunea
Hipertensiunea este o afectiune care presupune o alimentatie corecta si medicamentatie. Inclusi in dieta, ardeii chili au capacitatea de a ajusta fluctuatiile de tensiune, totul datorandu-se vitaminei A, vitaminei C si riboflavonoizilor.
Scazand hipertensiunea, scade astfel si riscul de aparitie a unor boli grave de inima.
Mentine inima sanatoasa
O dieta hiperlipidica este adesea o cauza pentru aparitia si agravarea simptomelor de boli de inima. Grasimile saturate si trans sunt periculoase pentru sistemul circular si pentru inima. In schimb, capsecina din ardeii chili scade nivelul de colesterol rau (LDL), scade trigliceridele (responsabile pentru diabet), reduce riscul de depunere de grasimi pe peretii arterelor, scazand astfel riscul de evolutie al unor boli grave de inima. De asemenea, previne formarea cheagurilor, prin dizolvarea de fibrina, substanta resposabila pentru formarea acestora. Cu alte cuvinte, fluidizeaza sangele.
Sosuri picante, fripturi condimentate, ciorbe servite cu ardei iute, dar si multe alte preparate la care ardeii chili sunt vedete, te asteapta sa le incerci, sa te bucuri de stropul de sanatate care sta in acesti ardei.