Gala absolventilor de la Design vestimentar din cadrul Universitatii de Arte din Bucuresti este in fiecare vara o noua ocazie nu doar de a simti ceva din pulsul noului val, ci si de a intrezari viziunea proaspata si inca uncompromised a debutantilor, de a arunca o privire fugitiva asupra produselor imaginatiei tinerilor care vor deveni designerii de maine, ma rog, macar o mica parte dintre ei.
Cele 38 de colectii de licenta si master au fost impartite pe doua categorii majore : experiment si fashion, pentru a delimita colectiile cu iz comercial de cele pur artistice. In fiecare an vor fi persoane care vor stramba din nas si vor pune la indoiala legitimitatea unora dintre colectii, ridicand din spranceana cu dezaprobare in timp ce rostesc previzibilele: „Aia e moda ? Unde sa porti asa ceva !?!”.
Dar ele nu trebuie judecate dupa criteriile obisnuite, de fapt, nu trebuie judecate deloc, caci ele se adreseaza, in prima instanta, sensibilitatii artistice a fiecaruia dintre noi.
Nu stiu cat de cunoscut este publicului faptul ca studentii sunt mereu incurajati, in spiritul celebrei academii de moda de la Antwerp, sa nu tina cont de regulile de orice fel, sa sfideze orice bariere si sa infrunte conventionalul, atat ca linii, cat si din punctul de vedere al materialelor utilizate, sa nu le fie teama sa cocheteze cu spectaculosul si chiar cu bizarul.
Nu trebuie neaparat sa socheze, dar oricum sunt incurajati sa gandeasca outside the box, outside all boxes, un sfat pe care il recomand tuturor celor care sunt frapati de aparenta lipsa de utilitate.
Scopul acelora care fac parte din aceasta categorie NU ESTE acela de a fi PURTABILE, este foarte ok daca ele „frizeaza ridicolul, grotescul”, sau sunt atat de ciudate incat nu stiti unde sa le incadrati. Nici nu trebuie sa faceti aceasta. Pentru ca acelea sunt destinate unor PERSONAJE, nu unor simple PERSOANE.
Nu trebuie sa fii un expert in scenografie pentru a simti versatilitatea unora dintre creatii, care ar putea imbraca o pleiada de personaje dintre cele mai diverse, de la tragedii antice reinterpretate pana la figuri extrem de personale.
Cine se asteapta sa vada exact ce vede pe podiumurile din prezentarile de pe Fashion TV poate nu si-a dat seama de diferenta dintre acestea si absolventii unei universitati de arte, si nu oricare, ci cea mai prestigioasa din tara.
Desigur, au fost si multe colectii extrem de reusite si extrem de purtabile, dar aceasta este doar una dintre cele doua directii posibile, si ambele trebuie trebuie sa fie egal valorizate si situate pe acelasi soclu. In plus, nu trebuie sa ne raportam in permanenta la creatiile designerilor straini, trebuie sa acordam o sansa si tentativelor autohtone, sa le sprijinim pe cele mai inspirate, caci toti marii designeri au plecat din acest punct si si-au gasit vocea proprie dupa multi ani de ucenicie si varii experimente.
La show-ul care a avut loc la finalul lunii iunie, au participat : Delia Vasile, Alexandra Teletin, Gloria Martha Popa, Antoaneta Tica, Cristina Craciun, Nevenka Todorovska, Eszter Gyorgy, Ana Vulpescu, Alexandra Banda, Cristina Morar (Prof. Univ. Dr. Unda Popp), Adriana Tanasache, Anca Capros, Alexandra Vulpe, Andra Ciuclaru, Cristina Caragata, Liliana Creaza, Petre Mihaela, Nicoleta Ciobanu Gal (Conf. Univ. Dr. Doina Lucanu), Izabela Purdescu, Catalina Tabacaru (Conf. Univ. Dr. Paula Barbu), Iulia Ghenea, Emilia Tudoran, Alexandra Abraham, Mihaela Popescu (Lector Univ. Dr. Ioana Avram), Ramona Manea, Cristina Pitu, Patricia Stroe, Gabriela Capota, Ioana Ciolacu Miron, Roxana Benea, Silvia Nedeloaia, Ileana Ianachis, Irina Constantin, Madalina Georgescu, Monica Dragut, Andra Carligeanu (Lector Univ. Venera Arapu), Alina Frumosu si Daniel Oprea (Asist. Univ. Drd. Razvan Vasilescu).