Auzim din ce in ce mai des despre eventualle boli care apar in urma unei diete neechilibrate sau a alimentelor de tip junk food. Doctorii ne recomanda sa mancam sanatos insa putini sunt cei care specifica exact si ce inseamna acest lucru.
O dieta echilibrata, si in acest caz nu ma refer la o dieta care sa conduca neaparat si la pierderea in greutate, ne poate scapa de multe vizite la doctor pe termen lung.
Insusirea unor obiceiuri alimentare sanatoase incepe din copilarie. Adauga in alimentatia celor mici alimente sanatoase si nu incuraja drept rasplata vizítele la restaurantele de tip fast food
Corpul unui adult de varsta medie are nevoie de aproximat 2000 de calorii intr-o dieta echilibrata pentru a functiona eficient. Cu cat depui mai mult efort cu atat corpul are nevoie de mai multe calorii.
Ai grija ca din alimentatia ta sa nu lipseasca fructele si legumele pentru o dieta echilibrata. Adauga la cerealele de la micul dejun un mar sau o banana, la pranz pe langa felul principal o salata de cruditati iar seara o salata de rosii. In loc sa mananci drept gustare in timpul zilei produse de patiserie sau alte alimente care sa contina calorii goale, mai bine mananca un morcov, un mar sau un alt fruct. Astfel corpul tau isi va lua vitaminele de care are nevoie pentru a functiona corect direct din alimente sanatoase.
Atunci cand mergi sa cumperi fructe si legume evita sa le achizitionezi din supermarket deoarece sunt mari sanse sa fie aduse din strainatate, unde le sunt adaugate aditivi artificiali de crestere pentru a fi aspectuase dar si pentru a rezista cat mai mult timp. Pentru o dieta echilibrata fa o scurta plimbare pana la piata si cumpara alimente romanesti care poate nu vor fi la fel de aspectuase dar cu siguranta vor fi mult mai sanatoase.
Elimina orice aliment de tip junk food din dieta ta. Chipsurile, snaksurile sau alte alimente bogate in zahar nu trebuie sa isi mai gaseasca loc pe rafturile din bucataria ta. In acest mod vei evita sa mai mananci seara aceste bombe calorice care in final conduc la aparitia kilogramelor in plus sau a altor boli datorita excesului de sare si zahar pe care il contin.
Pentru a mai improspata dieta cumpara in fiecare saptamana cate un fruct pe care inca nu l-ai incercat. Vei avea o dieta mai echilibrata si nu vei manca mereu aceleasi alimente.
Cumpara un gratar si inlocuieste friptura cu un gratar la care sa adaugi o salata de cruditati. Mai poti consuma alimente fierte sau coapte in cuptor la care sa adaugi branzeturi cu un continuut mai sarac in grasimi.
Echilibreaza consumul de proteine si de carbohidrati. Consuma in mod constant fasole, peste si carne la care sa adaugi fructe, legume, paine din faina integrala sau paste pentru un aport de energie si vitamine si o dieta echilibrata.