Pentru că laptop-ul în cauză este depăşit moral trebuia repus pe picioare într-un fel sau altul. Ce poţi face într-un timp relativ scurt şi cu o investiţie cât se poate de mică? Faci upgrade memoriei RAM şi mediului de stocare.
Modelul SSD-ului ales de mine face parte dintr-o categorie low-end de SSD-uri, iar pe langă aceasta l-am ales şi pentru preţul promoţional. Este vorba de acel Kingston V300, în format de 2.5 inch, cu conectivitate SATA 3 şi controller SandForce SF-2281.
Specificaţii tehnice complete
- Capacitate: 120 GB
- Controller: LSA SandForce SF-2281
- Memorie: Micron pe 20 nm, NAND asincron
- Interfaţa: SATA 6GB/s
- Dimensiuni: 2.5″, 100*70*7 mm
- Greutate: 86 grame
- Consum: 2.05W (0.64W Idle)
- Scriere/citire max: 450 MB/s
- IOPS citire: 85K max.
- IOPS scriere: 55K max.
Ce conţine pachetul?
Laptop-ul gazdă
- Acer TravelMate 5310, model de prin anul 2006.
Concluzie
HD Tune a înregistrat o viteză minimă de transfer 93.8MB/s, respectiv 113.7MB/s cea maximă. Ce am observat pe durata benchmark-ului a fost viteza de transfer, fiind foarte stabilă, fără fluctuaţii foarte mari. Având în vedere faptul că laptop-ul dispune de conexiune SATA 2, transferul scăzând la jumătate din potenţialul său posibil.
Plecând de la un HDD de 80GB cu 5400RPM, acest SSD nu numai că a iuţit laptop-ul ci l-a făcut mai mult decât operabil. Dacă te afli şi tu în această situaţie îţi recomand un SSD înainte să te decizi asupra unui nou laptop!
EROARE: Windows 8.1 nu detectează niciun storage drive – „click load driver”
„We couldn’t find any drives. To get a storage driver, click Load Driver.”
Acesta este mesajul pe care l-am întâmpinat atunci când am încercat instalarea Windows-ului pe un laptop. Întotdeauna este mai bine să descoperi motivul principal pentru care apare o eroare şi să încerci să te descurci cu ce ştii că funcţionează decât să aplici tehnici şi să ajungi la răspuns prin eliminare. În acest caz, tot ce a trebuit să fac a fost să pregătesc HDD-ul cu utilitarul Diskpart pentru un clean install, ceea ce a şi rezolvat problema.
ATENŢIE! Înainte de a continua, următorii paşi vor şterge toate datele de pe Hard Disk-ul pe care doriţi instalarea Windows-ului. Asta înseamnă că se vor pierde toate datele, practic. Teoretic nu ştergi Hard disk-ul, ci doar faci ca datele să devină „pierdute”, pentru a putea fi rescrise.
Pasul #1:
- Din interfaţa de instalare a Windows-ului faci închidere procesului, apoi te vei fi întors la partea cu „Install Now”; de acolo selectezi „Repair computer” (colţul stângă jos).
Pasul #2:
- Deschizi un Command Prompt.
Pasul #3:
- În fereastra CMD tastezi:
- diskpart
- list disk
- select disk X -> „X” reprezentând numărul hard disk-ului
- clean
Asta este tot! Acum procesul de instalare va detecta normal Hard Disk-ul şi vei putea continua cu instalarea Windows-ului.