Îmi place să cred că există un loc special pentru orice. Asta a încercat şi Vodafone în parteneriatul său cu Alcatel. Şi anume, să aducă în oferta telefoane mid-range cu un raport preţ/performanţă imbatabil. Vodafone Smart 4 POWER se găseşte exclusiv în reţeaua magazinelor Vodafone; pe lângă POWER mai existând în ofertă: Smart 4 mini, Smart 4 şi Smart 4 Turbo.
Sunt impresionat de ce au reuşit aceşti băieţi să finiseze! De ce? Fiindcă au observat existenţa unei nişe de oameni care doresc performanţă şi nu doresc să investească o sumă considerabilă în această tehnică. Cu un preţ de 900 RON, Smart 4 POWER se aliniază competitorilor Motorola Moto G (2014) şi Asus Zenfone 5.
Să fiu sincer, preţul lui Smart 4 POWER este cu până la aproximativ 200-300 RON mai mic faţă de cel al competitorilor Moto G şi Zenfone 5! La noi, momentan, Moto G (2014) nu se găseşte, iar Zenfone se găseşte începând cu 1.000 RON în unele magazine de retail online.
Primul lucru pe care îl promovează Vodafone este existenţa conectivităţii 4G, Smart 4 POWER având putere de transfer de până la 50 Mbps UL, 150 Mbps DL (LTE CAT5) datorită modemului MTK 6290.
Pentru specificaţiile tehnice complete.
Design
În acest segment de piaţă, nu ar trebui să speri la un design premium. Construcţia device-ului este solidă, cei drept. Amprenta este destul de mare în comparaţie cu cea a lui LG Nexus 5 şi asta datorită butoanelor senzitive ce se regăsesc în locul obişnuit de sub display. Diferenţa de mărime îl costă atunci când vine vorba de ergonomie. Spre exemplu, dimensiunile sale sunt 141 x 71.4 x 9.5 mm, măricele în comparaţie cu dimensiunile lui Nexus 5 137.9 x 69.2 x 8.6 mm.
Şi la capitolul greutate stă “greu”, având 32g peste cele 130g ale lui Nexus 5!
Display
Are în dotare un display cu o dimenisune de 5 inch, rezoluţie qHD (540×960 pixeli) bazat pe tehnologie IPS LCD. Este un ecran de o calitate medie şi foarte luminos aş preciza (438cd/m2). În lumina de afară nu vor exista probleme. Însă există acel “dar…”. Rezoluţia fiind mică, pixelii sunt mari pentru a ocupa suprafaţa de 5 inch şi asta reprezintă o problemă. Având o densitate de aproximativ 220PPI, structura pixelilor este clar vizibilă şi de la depărtare.
Baterie
Împachetează o baterie de 3.000mAh sub capacul de plastic care se poate da jos cu uşurinţă, însă surpriză! Bateria este capsulată şi mă gândesc că este gândită aşa datorită tehnologiei NFC care este incorporată prin baterie. Ca şi longevitate, cu o folosinţă moderată şi luminozitatea setată pe auto, ţine şi până la 2 zile.
Performanţe
Smart 4 POWER are sub capotă un chip MediaTek MT6582M quad-core la frecvenţa de 1.3GHz, un chip grafic Mali-400MP2 şi 1GB memorie RAM. Problema uriaşă este la compartamentul mediu de stocare, din cei 4GB doar 2GB fiind utilizabili. Desigur, ar fi fost imposibil de folosit dacă nu ofereau şi alternativă: slot de carduri microSD cu posibilitatea extinderii până la 32GB. Recomand un card de clasa 10 şi cât mai mult spaţiu, asta fiindcă tot ceea ce se va crea, se va salva pe stocarea externă.
Telefoanele mid-range sunt cunoscute pentru lag-ul interfatei grafice, însă aici nu mai este cazul, rulând cu uşurinţă Android 4.4.2 (KitKat). Experienţa cu browser-ul este fluidă cât şi cea cu Google Maps, Mail etc.
Performanţele 4G
Depind de zona de acoperire. În capitală semnalul este mai tot timpul stabil, însă pe alocuri există şi spaţii unde semnalul nu pătrunde şi se face comutarea în benzi mai mici (3G/2G).