Pe lângă numeroasele greutăți pe care le presupune creșterea unui copil, avem parte și de o mulțime de bucurii și clipe de neprețuit. Nu știu cum reușește pitica mea, dar zilnic face câte-o trăsnaie sau scoate câte-o perlă, de mă face să râd cu gura până la urechi.
Cred că una dintre cele mai amuzante perioade din viața de mămică este atunci când copilul începe să vorbească. Nici cea mai serioasă persoană n-ar putea să se abțină să nu râdă la auzul atâtor cuvinte care de care mai stâlcite.
Cuvintele simple gen mama, tata, papa, apa, le rostesc mai toți copiii fără probleme. Interesant este cum unii copilași, reușesc să personalizeze aceste cuvinte, cred că din dorința de-a se alinta. Nereea, deși putea să le pronunțe și așa, prefera să le pronunțe mami, tati, papi sau api.
În ceea ce privește cuvintele mai dificile, fie pronunță doar primele sau ultimele silabe din cuvânt: cată (înghețată), zoiu (televizorul), fie îl deformează: bibidiță(lubeniță), popoie (porumbel), Chitia (Cristina), dedeie (la revedere). Evident că cele mai amuzante sunt cuvintele acestea stâlcite.
Sună atât de drăgălaș încât mulți părinți, părinți printre care mă număr și eu, fac greșeala de-a pronunța cuvântul la fel ca și copilul. Știu că e al naibii de amuzant, și că așa avem impresia că piticii ne înțeleg mai bine, dar auzindu-și părinții pronunțându-l la fel ca ei, cei mici se vor obișnui că acea formă greșită, de care părinții vor reuși cu greu să-i dezvețe mai târziu.
E foarte important ca cei mici să ne audă vorbind corect, la fel de important cum este și să le vorbim cât de mult, pentru că doar astfel pot învăța cuvinte noi, auzindu-le la noi.
Și încă o chestie de care mămicile ar trebui să țină cont: nu toți copiii evoluează în același ritm, unii învață să meargă mai repede, alții mai târziu, unii vorbesc înainte de-un an, alții încep numai după un an jumate. Nu vă grăbiți să presupuneți că e ceva în neregulă cu copilul vostru, care spune doar mama, papa, nani și tata, doar fiindcă piticul vecinei, care e cam de-aceeași vârstă cu al vostru deja începe să lege propoziții. Și încă ceva, nu e regulă, dar de obicei băiețeii încep să vorbească mai târziu decât fetițele.
Sirop din flori de portocal
In Israel exista multe retete bazate pe flori de portocal. Mai jos redau reteta pentru un delicios sirop ce poate fi baut de copiii de orice virsta dar si de parinti. Pentru 12 portii.
- 1 cana miere
- 1/2 cana apa calda
- 2 linguri coaja de portocala rasa
- 1/2 lingurita concentrat portocale sau o sticla de apa flori de portocali(de la Plafar sau magazinele arabesti)
Intr-un bol amestecati toate ingredientele (sau in blender). Storati in frigider. Pentru a fi gata, mixati 2 linguri din acest sirop cu 250 ml lapte rece.