Statul pe scaun este un pericol pentru sanatate. Vorbim de multele ore petrecute sezand in fiecare zi, care-i afecteaza deopotriva pe cei sedentari dar si pe cei activi. Numeroase studii au scos in evidenta efectele negative asupra organismului. Un articol din Men’s Journal detaliaza ce i s-a intamplat unui alergator de curse foarte lungi.
Efectele negative asupra organismului ale statului pe scaun:
- riscul de diabet se dubleaza, indiferent de cat sport faci
- sensibilitatea la insulina scade cu pana la 40%
- curgerea sangelui este incetinita, iar celulele rosii din picioarele tale se aduna in gramezi
- colesterolul sanatos scade cu 20%
- riscul de afectiuni cardiace creste de 2,5 ori
- inflamatia cronica creste si poate ramane ridicata chiar si dupa ce incepi sa te misti
Solutii la problema statului pe scaun
1. Miscarea regulata
Se credea ca 5 minute de miscare la fiecare ora de stat pe scaun sunt suficiente. Se pare ca nu anuleaza toate efectele negative, de aceea specialistii recomanda urmatorul program:
la fiecare 20 de minute de stat pe scaun, 8 minute de stat in picioare si 5 de miscare
2. Atentie la semnale de alarma
Un cascat si semne de oboseala pot fi semnale valide de alarma pentru faptul ca ai stat prea mult pe scaun. Ridica-te imediat, fa cativa pasi, intinde-te. Gradul de atentie si concentrare va creste rapid.
2. Birourile pentru stat in picioare – standing desk
Acestea sunt implementate din ce in ce mai mult de companii renumite din toata lumea, crescand productivitatea angajatilor si scazand riscul de imbolnavire. Exista mai multe variante, de la cele simple la cele reglabile (se pot transforma in birou obisnuit) sau cele care au inclusa o banda de mers. La IKEA un birou reglabil (65-125cm) costa in jur de 2000 de lei.
Se află în fiecare persoană, dar nu întotdeauna funcţionează
Legătura dintre doi aminoacizi (metonian și lizina), reprezintă cea mai populara substanță utiliyată în procesul de pierdere a kilogramelor. Suplimentele și dietele de slăbire conțin L-carnitină deoarece, ajută în lupta cu kg în plus și are un rol foarte important în arderea acizilor grași. L-carnitina leagă acizi grași și le adaugă procesului energetic, iar pe aceasta se bazează o slăbire eficientă.
Cel mai eficient adjuvant în lupta cu grăsimile – cel mai des ales supliment de către femei, în al doilea rând tematul, care apare în marea majoritate a articolelor dedicate slabirii.
Este L-carnitina atât de benefică în procesul de slabit, sau aceasta este doar o reclamă a mariilor concern farmaceutice, care încearcă să se folosească de naivitate?
Trebuie să ne punem două întrebări:
- Întradevăr ajută la arderea țesutului adipos?
- Să consumăm suplimente bogate in enzimi?
Răspunsul la prima întrebare este simplu. DA, ajută la reducerea țesutului adipos. Nu este nimic nou, pur și simplu reglează nivelul de lipide, arde grăsimile și le transportă către celule, unde sunt transformate în energie.
La a doua întrebare nn mai există un răspuns atât de simplu. Putem consuma suplimente , dar nu întotdeauna. L-carnitina ar trebui consumată în cazul, în care modul de alimentare este neregulat și lipsit de substanțe nutritive valoroase.
Fiecare persoană, care are o alimentație rațională și bogată, nu ar trebui să aibă probleme cu insuficiențele. Oricum poate fi consumată de asemenea ca și un adjuvant pentru slabit, accelerând arderea grăsimilor. Bineînțeles, ca și orșice supliment, nu poate fi consumat în cantități industriale. Trebuie să reținem de asemenea, că dacă mărim cantitatea suplementului nu mărim în nici un caz acțiunea lui.